Islandsgenseren – et ikonisk design og kulturelt symbol

grå riddari genser

Nord i Atlanterhavet og sør for Polarsirkelen ligger Island. Med et havklima som bidrar til å holde somrene kalde og vintrene milde, er det kanskje ikke så rart at saueull blir brukt for å holde varmen året rundt.

Du har nok sett den. Den ikoniske strikkegenseren med et gjentagende og avrundet mønster rundt halsen, over skuldrene og et stykke ned på brystet. På islandsk kalles den Lopapeysa som rett og slett betyr ullgenser. Lopi betyr ull og peysa betyr genser.

Det som karakteriserer en Lopapeysa, eller Islandsgenser som vi gjerne kaller den på norsk, er garnet og mønsteret. Med garn laget av ull fra islandske sauer og et mønster som ikke kan strikkes på maskin, kan vi si at selve definisjonen på genseren er at den er håndstrikket i islandsk ullgarn.

Historien om den tradisjonelle Islandsgenseren

Det er kanskje ikke overraskende at islendere tyr til ullklær med sitt tøffe tundraklima og værharde omgivelser. Siden strikking ankom Island rundt 1500-tallet, har de fleste islandske barn lært å strikke allerede på skolen eller hjemme. Før i tiden ble Islandsgenseren for det meste strikket av bestemødrene, og brukt av fiskere og bønder for å holde seg varme. I nyere tid har den derimot også blitt veldig populær blant de yngre, og i dag eier nesten alle islendinger en Lopapeysa og folk i alle aldre strikker dem selv.

Da Island ble uavhengig av Danmark på 1940-tallet, ble Lopapeysa et slags patriotisk symbol på islandsk identitet i tillegg til å være et praktisk vinterplagg. Selv om genseren har hatt varierende grad av popularitet gjennom årene, er den fortsatt et viktig kulturelt element, og ikke minst et globalt symbol på Island, på lik linje som islandshest, vulkaner og varmekilder. Er det egentlig mulig å være turist på Island uten å kjøpe med seg en autentisk Lopapeysa-ullgenser? Selv om det å reise på ferie til Island og kjøpe en ferdigstrikket genser i en av de lokale butikkene der kan være både fristende og spennende, er det heldigvis flere alternativer som ikke krever å tømme sparekontoen. Et alternativ er jo selvfølgelig å strikke den selv. Folk fra hele verden strikker sine egne Islandsgensere i alle regnbuens farger, og alternativene er mange.

Du kan se alle våre oppskrifter på Islandsgensere her.

Mønsteret

Auður Laxness er trolig designeren bak den første islandsgenseren. Hun var gift med Halldór Laxness som var den første og eneste islenderen som hittil har vunnet Nobelprisen. Selv om Laxness får en del av æren for det originale designet, mener historikere at det også bærer preg av påvirkning fra aztekerne og elementer fra tyrkiske og svenske tekstiler.

Tradisjonelt sett strikkes Islandsgenseren i kombinasjoner av nøytrale naturfarger som svart, hvit, brun, grå og beige. Disse er laget av ufarget ull, men med nyere metoder for å farge garn er det nå mulig å designe sin egen genser i utallige spennende fargekombinasjoner. Det er ikke lenger én standard fargekombinasjon, så her kan du slippe fantasien løs og bruke dine personlige favorittfarger til å sette sammen en helt unik Islandsgenser.

Det kan være lurt å huske på  at det fungerer best å bruke sterke og klare farger som skaper fine kontraster til hverandre for å få mønsteret godt frem.  

De mest tradisjonelle genserne består av en blanding av ulike grafiske repeterende mønster som strekker seg rundt hele bolen og ser lik ut både foran og bak. De siste årene er det også dukket opp nye design som i tillegg henter inn elementer som dyr, landskap og til og med tegneseriefigurer eller fan-art.

Designet strekker seg også fra den klassiske Islandsgenseren du trekker over hodet, til jakker med glidelås eller knapper, med eller uten hette.

Riddari

En av nåtidens mest populære Islandsgensere er Riddarigenseren. Denne klassikeren er designet av islandske Védís Jónsdóttir for garnprodusenten Istex. Genseren har et enkelt, men særegent mønster strikket i tre eller fire ulike farger. Designet består av en kombinasjon av spisser, diamanter og streker. Halsen er lav med et kort vrangbord, og deler av mønsteret gjentas nederst på ermene og bolen.

Vil du strikke Riddari selv kan du se alle våre garnpakker og oppskrifter her. Den er forholdvis enkel å strikke med rettstrikk på rundpinne. Mønsteret er enkelt og repetitivt. Har du ikke strikket med flere farger samtidig før, kan det kanskje oppleves litt vanskelig til å begynne med. Det blir derimot fort en vane og etterhvert lekende lett.

Ull fra Island

Lopapeysa eller Islandsgenser strikkes i garn laget av ull fra islandske sauer. Det som skiller disse sauene fra annen sau, er at de har vært isolert i over 1100 år og utviklet seg i et nådeløst nordisk klima. Som et resultat av dette består ulla av en særegen blanding av indre og ytre fiber.

De indre fibrene er fine, myke og isolerende, mens de ytre fibrene er lengre, seige og blanke. Dette bidrar til å gjør dem vanntette. Kombinasjonen gir et garn som er slitesterkt og lett, med fantastiske isolerende egenskaper. På grunn av isolasjonen i ulla vil klær strikket i islandsk ull beholde varmen, også når det er vått. Klærne tåler dermed veldig fint å brukes i lett regn, selv om de selvsagt må tørkes etterpå.

Det vil si at plagg laget av islandsk ull, som eksempelvis en Islandsgenser, egner seg perfekt i et kaldt og vått klima. Akkurat som vi har her i Norge store deler av året.

Saueull fra Island er derfor takket være det tøffe klimaet både mer isolerende, og ikke minst varmere enn ull fra andre steder i verden. Man skulle kanskje tro at den ekstra tettheten gjorde plagg strikket i garn av Lopi, ekstra tungt, men heldigvis er islandsk saueull også veldig lett.

Rett på hudet

Mange synes ull kan klø litt om det ligger rett på kroppen, mens andre ikke merker noe særlig til det. Faktum er at jo tettere på kroppen ulla er jo varmere blir det. Det sies at islandske foreldre kler barna sine i ull fra den dagen de er nyfødte. Dette gjør de fleste islendinger helt motstandsdyktige mot kløe!

Er du derimot en av de som foretrekker å ha et lag mellom huden og genseren, kan du fint bruke en langermet t-skjorte eller en høyhalset genser under for å forhindre kløe.

Hvordan bør man vaske en Islandsgenser?

Etter å ha investert i en Islandsgenser, enten du har kjøpt den ferdig strikket eller strikket den selv, har du et plagg som varer i årevis. Ja kanskje til og med resten av livet. Det forutsetter selvsagt at plagget blir tatt vare på og behandlet på best mulig måte. Det høres kanskje litt rart ut, men det beste rådet for å opprettholde ullgenseren din best og lengst mulig er faktisk å ikke vaske den.

Ubehandlet ull inneholder lanolin, også kalt ullfett. Lanolinet har egenskaper som fungerer som et naturlig rensemiddel som bryter ned bakterier. Det gjør garnet selvrensende. I stedet for å vaske Islandsgenseren din bør du heller lufte den godt. Heng den gjerne ut i frisk luft for å fjerne eventuelle lukter.

Er du uheldig å få flekker på genseren, bør du først forsøke å skylle vekk flekken under rennende lunkent vann. Det magiske med ull er at søl og gris blir liggende utenfor fibrene i ulla i stedet for å trekke inn, og er du rask kan du dermed slippe å vaske hele genseren.

Om du opplever at lukter ikke forsvinner ved lufting og du ønsker å vaske hele plagget kan du enten gjøre det for hånd eller i maskin på et skånsomt ullprogram.

Vannet bør ikke ha en høyere temperatur enn 30°C, og du bør også passe på å ikke bruke for mye såpe. Det anbefales også å bruke vaskemiddel beregnet på ull for best resultat. Velt plagget forsiktig i vann, og ikke la det ligge for lenge i vannet uten forsiktig bevegelse.

For å tørke genseren kan du klemme ut overflødig vann med et håndkle, eller bruke tørketrommelen i ca. 1-3 minutter for å fjerne overflødig fuktighet. Pass på å ikke gni ulla for hardt. La deretter genseren tørke flatt på et håndkle. Legg det ut slik at fasongen beholdes under tørkingen og om du ønsker å strekke det litt ut i lengden eller bredden kan du skånsomt gjøre det.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *