Villmarksgenseren – en utegenser som bør stå på alles strikkeliste
Strikkelisten min vokser for hver dag, og det står mange kjente designere og gensere på min ekstra lange pandemi-strikkeliste i år. En av genserne som jeg gleder meg aller mest til å strikke, er Villmarksgenseren som er designet av Linka Neumann. Da jeg for første gang oppdaget gensere til Neumann, var det nærmest umulig å glemme dem.
Genserne hennes er karakteristiske i måten hun bruker farger og mønsterstrikk på. Hun er tydelig inspirert av tradisjon, men har klart å lage en personlig og morderne vri.
Neumann vet hvordan man jobber med farger og tekstur, både for øyet og for kvaliteten. Så enten du er interessert i å strikke genseren selv, eller ønsker å lære litt om historien bak genseren og designeren, så anbefaler jeg deg å følge med videre, for her kommer det litt om alt du måtte lure på, både om genseren, designeren og det tekniske i oppskriften.
Designeren Linka Neumann
Når man ser på designene til Neumann, er det åpenbart at hun er glad i friluftsliv og hunder. Hun har hatt hund som fast turpartner siden hun var barn, og det er lett å se at hun henter mye inspirasjon herifra. Neumann har ikke alltid vært en strikker. I boken sin forteller hun at hun lærte seg å strikke da hun jobbet på et sykehjem i Røros, og at hennes første genser var en klassisk Mariusgenser. Etterhvert begynte hun å bytte ut norske klassikere med sine egne design, tydelig inspirert av hennes kjærlighet til hund og natur. Hennes første egendesignede genser var den svært populære Villmarksgenseren. Det tok ikke lang tid før andre fattet interesse for hennes strikkedesign, og hun ble tilbudt å skrive en bok for Aschehoug. I dag har hun gitt ut to bøker med oppskrifter på både gensere, luer og votter som skal gjøre naturglade folk og hunder både varme og stilfulle. Det er i alt 22 oppskrifter i hennes første bok og 23 i hennes andre bok.
Villmarksgenseren
Om du ikke kjenner til hennes originale genser, Villmarskgenseren, så anbefaler jeg deg å ta en tur innom sosiale medier og søke på emneknaggen #villmarksgenseren, for det er en genser verdt å merke seg. Den er lett å kjenne igjen med det spesielle poteavtrykket fra hund som er strikket hele veien rundt. Neumann sier selv at en genser med poteavtrykk ikke bare var noe hun ville ha, det var noe hun måtte ha. Genseren ble raskt kjempepopulær, og Neumann tror selv at det alltid kommer til å være den mest populære genseren hun noen gang kommer til å designe.
Genseren er både fin, tradisjonell, moderne og praktisk. Det er en perfekt genser til å være ute i ekte norsk natur. Garnet som blir brukt, skal sørge for at den er både varm og myk, samtidig som den er slitesterk og vannavstøtende. Dette høres ut som en kombinasjon som kan bestå ”the test of times” her i Norge.
Teknisk om oppskriften
Villmarksgenseren har en klassisk passform med et rundt bærestykke. Genseren strikkes nedenfra og opp, hvor armer og bol settes sammen på rundpinne og danner bærestykket som formes med jevne fellinger, spesifisert i oppskriften. Det følger med både tekst og mønsterdiagram som gjør det lett å forstå og følge oppskriften, derfor tør jeg å påstå at denne genseren kan passe for både nybegynnere og erfarne strikkere. Strikkefastheten i oppskriften er 10cm=13 masker på pinne nr. 6, noe som kanskje gjør den ekstra attraktiv å strikke, siden det betyr at de fleste kan klare å få den ferdig på relativt kort tid.
Genseren er nærmest monteringsfri, så når du har strikket ferdig, mangler det kun å feste tråder og montere under armene. Dette er selvfølgelig noe du kan velge å gjøre underveis. I tillegg kan du selv velge om du ønsker høy eller lav hals.
Oppskriften finnes for alle kjønn, både barn og voksne, og størrelsene går fra S-XXL. Når du skal velge størrelse, er det viktig å merke seg at oppskriften ikke oppgir bevegelsesvidde (positive ease) i cm. Neumann foreslår at du måler din favorittgenser for å finne dette selv.
Om du skulle være interessert, finnes det også oppskrift på Villmarkspannebånd, Villmarkslue og Villmarkskofte. Og hvis du vil være fancy og matche med hunden din, da finnes det også en oppskrift på Villmarksgenser til hund.
Islandsk garn
Garnet som Neumann anbefaler til denne genseren er Álafosslopi, et Islandsk garn som inneholder både dekkhår og underull. Dette er en herlig kombinasjon om du ønsker en god utegenser, siden ullen sørger for at genseren er både varm og vannavstøtende.
Om du ikke finner fargene du ønsker deg i garnet Álafosslopi, kan du i følge oppskriften strikke med dobbeltråd Léttlopi, som også er et islandsk garn i samme kvalitet. Selvfølgelig er det også mulig å velge mellom mange andre forskjellige typer garn, så lenge du overholder strikkefastheten i oppskriften. Hvis du skulle velge å bruke et annet garn så anbefaler jeg likevel at du følger filosofien til Neumann, hun bruker utelukkende nordisk ull i alle sine oppskrifter for å være sikker på både kvalitet og kortreist garn.
I begynnelsen av oppskriften, eller i bøkene hennes, kan du finne flere tips og triks til både forberedelse, utstyr du trenger, selve strikkeprosessen og første vask. Hun gir gode tips til mønsterstrikk, for eksempel å tvinne tråd på baksiden, og hvordan unngå at mønsteret blir for stramt. I tillegg finner du også veiledning til hvordan du utfører mål for å velge størrelse før du begynner. Noe av det viktigste du må gjøre før du begynner, uansett hvilket garn du velger, er å lage en prøvelapp. Da kan du være sikker på at det ikke kommer noen kjipe overraskelser om du strikker for stramt eller løst. Hvis du finner ut at du strikker for løst eller stramt, så guider designeren deg igjennom det å velge en annen pinnestørrelse, så du er sikker på at du får en genser i riktig størrelse. I utgangspunktet er nok dette ment for å hjelpe en nybegynner, men man skal ikke se bort ifra at en erfaren strikker også kan dra nytte av et tips eller to.
Fargekombinasjoner
Om du titter i en av bøkene hennes, på nett eller på sosiale medier, er det haugevis med inspirasjon til fargevalg. Genseren som er avbildet i oppskriften, har en ganske klassisk fargekombinasjon. Den består av fargene grå, brent oransje, sjokoladebrun og naturhvit i garnet Álafosslopi. Dette er en kjempefin kombinasjon, men det betyr ikke at du ikke kan eksperimentere med andre farger og finne din egen favoritt. Om man tar en titt på Neumanns andre design, finner man masse inspirasjon til både klassiske kombinasjoner og spreke kontrastfylte fargekombinasjoner som i alle fall får min kreative fantasi til å løpe løpsk.
Som sagt tidligere, så er dette en genser man mest sannsynlig kan glede seg over i mange år. Det er et morsomt design som inspirerer til mange forskjellige og interessante fargekombinasjoner. Genseren bør være relativt rask å strikke, så om du begynner snart, vil du mest sannsynlig rekke å få mye glede av den allerede i vinter, samt alle andre årstider, for det er ingen som sier at den ikke passer til fjellturer året rundt. Jeg koser meg ufattelig med å planlegge denne genseren, og kan ikke vente til jeg får den på pinnene, og ikke minst til jeg får den av pinnene.
Kanskje du også velger å kaste deg ut i dette prosjektet?
Strikk pent!